Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Placki | Sernik mascarpone

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Placki


Jest bardzo wykwintną propozycją deseru, który zachwyci wszystkich smakoszy ciast serowych. Sernik mascarpone jest odmianą sernika na zimno. Bardzo dużą zaletą tego deseru, oprócz smaku jest bardzo krótki czas przygotowania, gdyż nie trzeba go ani piec ani gotować.


fot: mantra.pl

Składniki:
  • 500 g serka mascarpone
  • 11/4 szklanki mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 4-5 łyżek cukru pudru / fruktozy
  • 1/6 szklanki soku z cytryny
  • mała puszka krojonych ananasów
  • 400 g herbatników
  • 200 g masła
  • olejek migdałowy


Sposób przygotowania:

Całość herbatników dokładnie kruszymy – można użyć do tego celu większej pojemności młynka. Do pokruszonych herbatników dodajemy starte na grubych oczkach masło i olejek migdałowy. Wszystko dokładnie zagniatamy, dzielimy na dwie części i jedną częścią wykładamy spód tortownicy.

Serek mascarpone miksujemy razem z mlekiem skondensowanym i cukrem. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy do niej sok z cytryny aż do momentu, w którym masa serowa zgęstnieje. Do tak przygotowanej masy dodajemy odsączone ananasy.

Masę wykładamy na herbatnikowy spód i na wierzch posypujemy drugą częścią wcześniej utartych z masłem herbatników.
W ten sposób przygotowany sernik w ciepłe dni można dodatkowo schłodzić.



życzymy smacznego! :)
_____________________________________________________przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl




Popularne posty z tego bloga

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki | Sałatka z tofu

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki Oto przepis jak zrobić zdrową i pożywną wegetariańską sałatkę z tofu i kiełkami fasolki mung. fot: mantra.pl Składniki: 1 kostka tofu 1 Ł oliwy z oliwek sos sojowy 1/2 żółtej papryki garść liści szpinaku (niekoniecznie) 2 liście kapusty pekińskiej (może być równieżsałata) 1 mały pomidor garść kiełków z fasolki mung pieprz ziołowy cytryna Sposób przygotowania: Kroimy tofu w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy tofu i smażymy aż się zarumieni. W ostatniej minucie smażenia polewamy tofu sosem sojowym cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Międzyczasie kroimy paprykę, szpinak, pomidor i sałatę. Wrzucamy do średniej miski i przyprawiamy do smaku. Polewamy odrobiną cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy kiełki oraz tofu i mieszamy. i życzymy smacznego! :) _____________________________________________________ przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl

Aktorka Agata Buzek opowiada o swoim wegetarianiźmie

Zapraszam do oglądnięcia wywiadu z aktorką Agatą Buzek, opowiadającą o swoim wegetarianiźmie. Z opisu filmu czytamy: Jaką dietę bezmięsną proponuje Agata Buzek? Z okazji Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu o tym, a także o tradycyjnej kuchni polskiej opowiada znana polska aktorka. Ciekawy krótki cytat z wywiadu, Agata mówi : "... warto mieć czyste sumienie .... jeśli dla kogoś jest to ważne .... - świetny tekst! Video poniżej: