14 kwi 2009

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Placki | Sernik mascarpone

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Placki


Jest bardzo wykwintną propozycją deseru, który zachwyci wszystkich smakoszy ciast serowych. Sernik mascarpone jest odmianą sernika na zimno. Bardzo dużą zaletą tego deseru, oprócz smaku jest bardzo krótki czas przygotowania, gdyż nie trzeba go ani piec ani gotować.


fot: mantra.pl

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 11/4 szklanki mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 4-5 łyżek cukru pudru / fruktozy
  • 1/6 szklanki soku z cytryny
  • mała puszka krojonych ananasów
  • 400 g herbatników
  • 200 g masła
  • olejek migdałowy


Sposób przygotowania:

Całość herbatników dokładnie kruszymy – można użyć do tego celu większej pojemności młynka. Do pokruszonych herbatników dodajemy starte na grubych oczkach masło i olejek migdałowy. Wszystko dokładnie zagniatamy, dzielimy na dwie części i jedną częścią wykładamy spód tortownicy.

Serek mascarpone miksujemy razem z mlekiem skondensowanym i cukrem. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy do niej sok z cytryny aż do momentu, w którym masa serowa zgęstnieje. Do tak przygotowanej masy dodajemy odsączone ananasy.

Masę wykładamy na herbatnikowy spód i na wierzch posypujemy drugą częścią wcześniej utartych z masłem herbatników.
W ten sposób przygotowany sernik w ciepłe dni można dodatkowo schłodzić.



życzymy smacznego! :)
_____________________________________________________przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl