TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Zapiekanki
Czas odpocząć od za 3zł mikrofalowych gumiastych zapiekanek z kiosku na ulicy - oddaje w wasze ręce prawdziwą wege zapiekankę z .. ZIEMNIAKÓW! Wymagająca, ale warta zachodu :)
fot: mantra.pl
Składniki:
Sposób przygotowania:
W dużym garnku gotujemy wcześniej umyte ziemniaki w łupinkach. Kiedy będą już miękkie, odlewamy wodę i pozostawiamy je do ostygnięcia. Po ostygnięciu obieramy je ze skórek.
W między czasie myjemy pomidory oraz przygotowujemy je do sparzenia. W tym celu w osobnym rondelku zagotowujemy około 1 l wody. Do niewielkiej miski kładziemy pomidory. Kiedy woda się już zagotuje polewamy nią nasze pomidory. Pomidory pozostawiamy we wrzątku przez około minutę.
Po tym czasie odlewamy wodę, a pomidory zalewamy zimną wodą i czekamy aż ostygną. Kiedy ostygną ściągamy z nich skórkę.
Pomidory oraz ziemniaki kroimy w plastry a ser ścieramy na tarce. Wnętrze naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek. Następnie układamy na przemian warstwami kolejno: ziemniaki, następnie pomidory, następnie ser - doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i znów kolejne warstwy.
Ser należy podzielić na 2 części – około 10 dag będzie służyło do posypywania poszczególnych warstw a resztę dodamy do sosu śmietanowego.
W osobnej miseczce przygotowujemy sos śmietanowy. W tym celu mieszamy śmietanę oraz resztę startego sera z odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Kiedy ułożymy ostatnią warstwę ziemniaków całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym.
Wsadzamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika i pieczemy przez około 20 min.(czas zależy od możliwości naszego piekarnika. Ważne aby piec do momentu w którym rozpuścił się ser).
życzymy smacznego! :)
_____________________________________________________przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl
Czas odpocząć od za 3zł mikrofalowych gumiastych zapiekanek z kiosku na ulicy - oddaje w wasze ręce prawdziwą wege zapiekankę z .. ZIEMNIAKÓW! Wymagająca, ale warta zachodu :)
fot: mantra.pl
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 8 pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 20 dag żółtego sera
- 200g kwaśnej śmietany
- Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
W dużym garnku gotujemy wcześniej umyte ziemniaki w łupinkach. Kiedy będą już miękkie, odlewamy wodę i pozostawiamy je do ostygnięcia. Po ostygnięciu obieramy je ze skórek.
W między czasie myjemy pomidory oraz przygotowujemy je do sparzenia. W tym celu w osobnym rondelku zagotowujemy około 1 l wody. Do niewielkiej miski kładziemy pomidory. Kiedy woda się już zagotuje polewamy nią nasze pomidory. Pomidory pozostawiamy we wrzątku przez około minutę.
Po tym czasie odlewamy wodę, a pomidory zalewamy zimną wodą i czekamy aż ostygną. Kiedy ostygną ściągamy z nich skórkę.
Pomidory oraz ziemniaki kroimy w plastry a ser ścieramy na tarce. Wnętrze naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek. Następnie układamy na przemian warstwami kolejno: ziemniaki, następnie pomidory, następnie ser - doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i znów kolejne warstwy.
Ser należy podzielić na 2 części – około 10 dag będzie służyło do posypywania poszczególnych warstw a resztę dodamy do sosu śmietanowego.
W osobnej miseczce przygotowujemy sos śmietanowy. W tym celu mieszamy śmietanę oraz resztę startego sera z odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
Kiedy ułożymy ostatnią warstwę ziemniaków całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem śmietanowym.
Wsadzamy do nagrzanego (200 stopni) piekarnika i pieczemy przez około 20 min.(czas zależy od możliwości naszego piekarnika. Ważne aby piec do momentu w którym rozpuścił się ser).
życzymy smacznego! :)
_____________________________________________________przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl