14 kwi 2009

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Pasztet | Pasztet z soczewicy

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Pasztet



Prosty w przyrządzeniu, znakomity do kanapek. Świetnie smakuje w połączeniu z chrzanem.

fot: mantra.pl

Składniki:
(proporcje na 1 blaszkę tzw. keksówkę długość ok. 30 cm)


  • 250 gram soczewicy zielonej
  • 5 szklanek wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 300 gram pieczarek
  • pół szklanki oleju
  • Przyprawy: 3 łyżki stołowe majeranku, 1 łyżka stołowa kolendry mielonej, 1/2 łyżeczki tymianku, 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 7 całych ziarenek pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 stołowa łyżka sosu sojowego, 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • olej do wysmarowania blaszki


Sposób przygotowania:

Soczewicę gotujemy w wodzie z 2 łyżeczkami soli do miękkości przez ok. 40 minut.
W tym czasie umyte pieczarki trzemy na grube oczka a płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub w malakserze. Następnie rozgrzewamy patelnię i przez 3 minuty podsmażamy na oleju wszystkie przyprawy (łącznie z solą i sosem sojowym) za wyjątkiem mielonego pieprzu. Należy uważać aby olej się nie przypalił.

Do tak podprażonych przypraw dodajemy pieczarki i smażymy przez 10 minut.
Podsmażone pieczarki dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dosypujemy zmielone płatki i wszystko miksujemy na gładką jednolitą masę.
Na koniec dodajemy mielony pieprz.
Blaszkę smarujemy olejem i wylewamy na nią masę.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.


życzymy smacznego! :)
_____________________________________________________przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl