Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Pasztet | Pasztet z soczewicy

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Pasztet



Prosty w przyrządzeniu, znakomity do kanapek. Świetnie smakuje w połączeniu z chrzanem.

fot: mantra.pl

Składniki:
(proporcje na 1 blaszkę tzw. keksówkę długość ok. 30 cm)

  • 250 gram soczewicy zielonej
  • 5 szklanek wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 300 gram pieczarek
  • pół szklanki oleju
  • Przyprawy: 3 łyżki stołowe majeranku, 1 łyżka stołowa kolendry mielonej, 1/2 łyżeczki tymianku, 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 7 całych ziarenek pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 stołowa łyżka sosu sojowego, 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • olej do wysmarowania blaszki


Sposób przygotowania:

Soczewicę gotujemy w wodzie z 2 łyżeczkami soli do miękkości przez ok. 40 minut.
W tym czasie umyte pieczarki trzemy na grube oczka a płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub w malakserze. Następnie rozgrzewamy patelnię i przez 3 minuty podsmażamy na oleju wszystkie przyprawy (łącznie z solą i sosem sojowym) za wyjątkiem mielonego pieprzu. Należy uważać aby olej się nie przypalił.

Do tak podprażonych przypraw dodajemy pieczarki i smażymy przez 10 minut.
Podsmażone pieczarki dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dosypujemy zmielone płatki i wszystko miksujemy na gładką jednolitą masę.
Na koniec dodajemy mielony pieprz.
Blaszkę smarujemy olejem i wylewamy na nią masę.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.


życzymy smacznego! :)
_____________________________________________________przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl

Popularne posty z tego bloga

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Placki | Sernik mascarpone

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Placki Jest bardzo wykwintną propozycją deseru, który zachwyci wszystkich smakoszy ciast serowych. Sernik mascarpone jest odmianą sernika na zimno. Bardzo dużą zaletą tego deseru, oprócz smaku jest bardzo krótki czas przygotowania, gdyż nie trzeba go ani piec ani gotować. fot: mantra.pl Składniki: 500 g serka mascarpone 11/4 szklanki mleka skondensowanego (niesłodzonego) 4-5 łyżek cukru pudru / fruktozy 1/6 szklanki soku z cytryny mała puszka krojonych ananasów 400 g herbatników 200 g masła olejek migdałowy Sposób przygotowania: Całość herbatników dokładnie kruszymy – można użyć do tego celu większej pojemności młynka. Do pokruszonych herbatników dodajemy starte na grubych oczkach masło i olejek migdałowy. Wszystko dokładnie zagniatamy, dzielimy na dwie części i jedną częścią wykładamy spód tortownicy. Serek mascarpone miksujemy razem z mlekiem skondensowanym i cukrem. Gdy uzyskamy jed

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki | Sałatka z tofu

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki Oto przepis jak zrobić zdrową i pożywną wegetariańską sałatkę z tofu i kiełkami fasolki mung. fot: mantra.pl Składniki: 1 kostka tofu 1 Ł oliwy z oliwek sos sojowy 1/2 żółtej papryki garść liści szpinaku (niekoniecznie) 2 liście kapusty pekińskiej (może być równieżsałata) 1 mały pomidor garść kiełków z fasolki mung pieprz ziołowy cytryna Sposób przygotowania: Kroimy tofu w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy tofu i smażymy aż się zarumieni. W ostatniej minucie smażenia polewamy tofu sosem sojowym cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Międzyczasie kroimy paprykę, szpinak, pomidor i sałatę. Wrzucamy do średniej miski i przyprawiamy do smaku. Polewamy odrobiną cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy kiełki oraz tofu i mieszamy. i życzymy smacznego! :) _____________________________________________________ przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl

Aktorka Agata Buzek opowiada o swoim wegetarianiźmie

Zapraszam do oglądnięcia wywiadu z aktorką Agatą Buzek, opowiadającą o swoim wegetarianiźmie. Z opisu filmu czytamy: Jaką dietę bezmięsną proponuje Agata Buzek? Z okazji Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu o tym, a także o tradycyjnej kuchni polskiej opowiada znana polska aktorka. Ciekawy krótki cytat z wywiadu, Agata mówi : "... warto mieć czyste sumienie .... jeśli dla kogoś jest to ważne .... - świetny tekst! Video poniżej: