Przejdź do głównej zawartości

The Times UK: O zgubnym wpływie przemysłu mięsnego na klimat


wegetarianizm a globalne ocieplenie klimatu
kliknij obrazek by go powiększyć

Nieczęsto się zdarza by wegetarianizm lądował na okładce poważnej mainstream gazety, ale tak się w końcu stało.
W UK, 27 października UK wersja The Times, opublikował materiał nt zgubnego wpływu przemysłu mięsnego na klimat.
Wskazuje on m in że:
"UN figures suggest that meat production is responsible for about 18 per cent of global carbon emissions, including the destruction of forest land for cattle ranching and the production of animal feeds such as soy.

Po pełna lekturę artykułu odsyłam do źródła:
Climate chief Lord Stern: give up meat to save the planet

i ciekawy artykuł z dnia następnego kontynuujący temat:
Critics round on Lord Stern over vegetarian call

Popularne posty z tego bloga

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Placki | Sernik mascarpone

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Placki Jest bardzo wykwintną propozycją deseru, który zachwyci wszystkich smakoszy ciast serowych. Sernik mascarpone jest odmianą sernika na zimno. Bardzo dużą zaletą tego deseru, oprócz smaku jest bardzo krótki czas przygotowania, gdyż nie trzeba go ani piec ani gotować. fot: mantra.pl Składniki: 500 g serka mascarpone 11/4 szklanki mleka skondensowanego (niesłodzonego) 4-5 łyżek cukru pudru / fruktozy 1/6 szklanki soku z cytryny mała puszka krojonych ananasów 400 g herbatników 200 g masła olejek migdałowy Sposób przygotowania: Całość herbatników dokładnie kruszymy – można użyć do tego celu większej pojemności młynka. Do pokruszonych herbatników dodajemy starte na grubych oczkach masło i olejek migdałowy. Wszystko dokładnie zagniatamy, dzielimy na dwie części i jedną częścią wykładamy spód tortownicy. Serek mascarpone miksujemy razem z mlekiem skondensowanym i cukrem. Gdy uzyskamy jed

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki | Sałatka z tofu

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki Oto przepis jak zrobić zdrową i pożywną wegetariańską sałatkę z tofu i kiełkami fasolki mung. fot: mantra.pl Składniki: 1 kostka tofu 1 Ł oliwy z oliwek sos sojowy 1/2 żółtej papryki garść liści szpinaku (niekoniecznie) 2 liście kapusty pekińskiej (może być równieżsałata) 1 mały pomidor garść kiełków z fasolki mung pieprz ziołowy cytryna Sposób przygotowania: Kroimy tofu w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy tofu i smażymy aż się zarumieni. W ostatniej minucie smażenia polewamy tofu sosem sojowym cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Międzyczasie kroimy paprykę, szpinak, pomidor i sałatę. Wrzucamy do średniej miski i przyprawiamy do smaku. Polewamy odrobiną cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy kiełki oraz tofu i mieszamy. i życzymy smacznego! :) _____________________________________________________ przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl

Aktorka Agata Buzek opowiada o swoim wegetarianiźmie

Zapraszam do oglądnięcia wywiadu z aktorką Agatą Buzek, opowiadającą o swoim wegetarianiźmie. Z opisu filmu czytamy: Jaką dietę bezmięsną proponuje Agata Buzek? Z okazji Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu o tym, a także o tradycyjnej kuchni polskiej opowiada znana polska aktorka. Ciekawy krótki cytat z wywiadu, Agata mówi : "... warto mieć czyste sumienie .... jeśli dla kogoś jest to ważne .... - świetny tekst! Video poniżej: