14 kwi 2009

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki | Sałatka z tofu

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki


Oto przepis jak zrobić zdrową i pożywną wegetariańską sałatkę z tofu i kiełkami fasolki mung.



fot: mantra.pl


Składniki:

  • 1 kostka tofu
  • 1 Ł oliwy z oliwek
  • sos sojowy
  • 1/2 żółtej papryki
  • garść liści szpinaku (niekoniecznie)
  • 2 liście kapusty pekińskiej (może być równieżsałata)
  • 1 mały pomidor
  • garść kiełków z fasolki mung
  • pieprz ziołowy
  • cytryna


Sposób przygotowania:

Kroimy tofu w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy tofu i smażymy aż się zarumieni.
W ostatniej minucie smażenia polewamy tofu sosem sojowym cały czas mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia. Międzyczasie kroimy paprykę, szpinak, pomidor i sałatę.
Wrzucamy do średniej miski i przyprawiamy do smaku.
Polewamy odrobiną cytryny i dokładnie mieszamy.
Dodajemy kiełki oraz tofu i mieszamy.

i życzymy smacznego! :)
_____________________________________________________przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl