Przejdź do głównej zawartości

Czy każdy już oglądał Home-S.O.S. ?

Film ekologiczny z serii dla osób z mocnymi nerwami, pokazuje to, czego zwykle nie widzimy, ani o czym nie chcemy myśleć.

W vege pkt widzenia najgorszy był moment, kiedy pokazano 'pastwiska', na których zwierzęta są hodowane są metodą przemysłową:

Cytując za lektorem:
"... za pomocą hodowli bydła przypominające obozy koncentracyjne. Wytwarzanie mięsa szybciej niż zwierzęcia stało się codziennością ... Na tych pastwiskach, na których trzyma się miliony zwierząt nie rośnie ani źdźbło trawy, ciężarówki codziennie zwożą tony ziarna, śruty sojowej i granulatów białkowych, które staną się tonami mięsa."


Kopia urywków z opisu filmu:
Po raz pierwszy na świecie, jednego dnia, w Dniu Ziemi, 5 czerwca 2009, równocześnie w 85 krajach, w kinach, w telewizji, na DVD i w Internecie miała miała miejsce premiera największego na świecie multimedialnego wydarzenia pro-ekologicznego.

Podróż przez wszystkie kontynenty, której celem jest zwrócenie uwagi świata na problemy i zagrożenia środowiska naturalnego: globalne ocieplenie, umierające lasy, wymieranie gatunków zwierząt i roślin, na kończące się zasoby naturalne.

Efekt przewracającego się domina klęsk ekologicznych może zapoczątkować katastrofalne konsekwencje.

Popularne posty z tego bloga

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Placki | Sernik mascarpone

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Placki Jest bardzo wykwintną propozycją deseru, który zachwyci wszystkich smakoszy ciast serowych. Sernik mascarpone jest odmianą sernika na zimno. Bardzo dużą zaletą tego deseru, oprócz smaku jest bardzo krótki czas przygotowania, gdyż nie trzeba go ani piec ani gotować. fot: mantra.pl Składniki: 500 g serka mascarpone 11/4 szklanki mleka skondensowanego (niesłodzonego) 4-5 łyżek cukru pudru / fruktozy 1/6 szklanki soku z cytryny mała puszka krojonych ananasów 400 g herbatników 200 g masła olejek migdałowy Sposób przygotowania: Całość herbatników dokładnie kruszymy – można użyć do tego celu większej pojemności młynka. Do pokruszonych herbatników dodajemy starte na grubych oczkach masło i olejek migdałowy. Wszystko dokładnie zagniatamy, dzielimy na dwie części i jedną częścią wykładamy spód tortownicy. Serek mascarpone miksujemy razem z mlekiem skondensowanym i cukrem. Gdy uzyskamy jed

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki | Sałatka z tofu

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki Oto przepis jak zrobić zdrową i pożywną wegetariańską sałatkę z tofu i kiełkami fasolki mung. fot: mantra.pl Składniki: 1 kostka tofu 1 Ł oliwy z oliwek sos sojowy 1/2 żółtej papryki garść liści szpinaku (niekoniecznie) 2 liście kapusty pekińskiej (może być równieżsałata) 1 mały pomidor garść kiełków z fasolki mung pieprz ziołowy cytryna Sposób przygotowania: Kroimy tofu w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy tofu i smażymy aż się zarumieni. W ostatniej minucie smażenia polewamy tofu sosem sojowym cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Międzyczasie kroimy paprykę, szpinak, pomidor i sałatę. Wrzucamy do średniej miski i przyprawiamy do smaku. Polewamy odrobiną cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy kiełki oraz tofu i mieszamy. i życzymy smacznego! :) _____________________________________________________ przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl

Aktorka Agata Buzek opowiada o swoim wegetarianiźmie

Zapraszam do oglądnięcia wywiadu z aktorką Agatą Buzek, opowiadającą o swoim wegetarianiźmie. Z opisu filmu czytamy: Jaką dietę bezmięsną proponuje Agata Buzek? Z okazji Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu o tym, a także o tradycyjnej kuchni polskiej opowiada znana polska aktorka. Ciekawy krótki cytat z wywiadu, Agata mówi : "... warto mieć czyste sumienie .... jeśli dla kogoś jest to ważne .... - świetny tekst! Video poniżej: