Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Chleb | Słodki chlebek bananowy

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Słodycze | Chleb

(chociaż w sumie nie wiem czy słodki chleb do słodyczy można zaliczyć :)
w każdym razie - zapraszam wypróbować, bo wygląda apetycznie :
fot: mantra.pl

Składniki:
  • 11/4 szklanki mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 szklanki bananowego przecieru
  • 3/4 szklanki cukru/fruktozy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • olejek waniliowy/cukier waniliowy


Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy przecier bananowy. Do tego celu obieramy kilka dojrzałych bananów i miksujemy je w blenderze lub dokładnie rozgniatamy widelcem.
Następnie wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu dodajemy resztę składników i wszystko miksujemy przez około 3 minuty do momentu uzyskania jednolitej masy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na okrągłą, wysmarowaną olejem bądź wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Pieczemy w temp. 170 stopni, przez około 40 minut.




życzymy smacznego! :)
_____________________________________________________przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl

Popularne posty z tego bloga

Film dokumentalny o niezwykłych wlaściwościach wody

Niezwykle interesujący film dokumentalny o wodzie - pokazuje w jaki sposób woda jest powiązana ze wszystkim, co ją otacza, włączając w to nawet nasze myśli! Film prezentuje odkrycia badaczy z całego świata m.in. z Rosji, Kazachstanu, Szwajcarii, Izraela, USA, Wielkiej Brytanii na temat wody i jej właściwości. Jeśli do tej pory myślałeś, że nie ma nic bardziej nudnego niż woda, te film zupełnie zmieni twe podejście - serdecznie zapraszam: [poniżej - fragment filmu z YT]

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki | Sałatka z tofu

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki Oto przepis jak zrobić zdrową i pożywną wegetariańską sałatkę z tofu i kiełkami fasolki mung. fot: mantra.pl Składniki: 1 kostka tofu 1 Ł oliwy z oliwek sos sojowy 1/2 żółtej papryki garść liści szpinaku (niekoniecznie) 2 liście kapusty pekińskiej (może być równieżsałata) 1 mały pomidor garść kiełków z fasolki mung pieprz ziołowy cytryna Sposób przygotowania: Kroimy tofu w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy tofu i smażymy aż się zarumieni. W ostatniej minucie smażenia polewamy tofu sosem sojowym cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Międzyczasie kroimy paprykę, szpinak, pomidor i sałatę. Wrzucamy do średniej miski i przyprawiamy do smaku. Polewamy odrobiną cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy kiełki oraz tofu i mieszamy. i życzymy smacznego! :) _____________________________________________________ przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl

Obrona praw zwierząt - film dokumentalny "Behind the Mask"

Zapraszam do oglądnięcia filmu na temat praw zwierząt "Behind the Mask". Film porusza głównie temat eksperymentów przeprowadzana na zwierzętach i akcje [raczej nieco radykalne] przeprowadzanie przez Animal Liberation Front. Film polecany raczej tylko dla osób dorosłych z mocnymi nerwami - niektóre sceny, zwłaszcza te z labolatoriów są przerażające. Więcej o filmie można poczytać na wikipedii: en.wikipedia.org/wiki/Behind_the_Mask_%282006_documentary_film%29 a cały film można oglądnąć na YouTube - w częściach, poniżej początek filmu: