Przejdź do głównej zawartości

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Pasztet | Pasztet z soczewicy

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Pasztet



Prosty w przyrządzeniu, znakomity do kanapek. Świetnie smakuje w połączeniu z chrzanem.

fot: mantra.pl

Składniki:
(proporcje na 1 blaszkę tzw. keksówkę długość ok. 30 cm)

  • 250 gram soczewicy zielonej
  • 5 szklanek wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 300 gram pieczarek
  • pół szklanki oleju
  • Przyprawy: 3 łyżki stołowe majeranku, 1 łyżka stołowa kolendry mielonej, 1/2 łyżeczki tymianku, 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 7 całych ziarenek pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 stołowa łyżka sosu sojowego, 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
  • olej do wysmarowania blaszki


Sposób przygotowania:

Soczewicę gotujemy w wodzie z 2 łyżeczkami soli do miękkości przez ok. 40 minut.
W tym czasie umyte pieczarki trzemy na grube oczka a płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub w malakserze. Następnie rozgrzewamy patelnię i przez 3 minuty podsmażamy na oleju wszystkie przyprawy (łącznie z solą i sosem sojowym) za wyjątkiem mielonego pieprzu. Należy uważać aby olej się nie przypalił.

Do tak podprażonych przypraw dodajemy pieczarki i smażymy przez 10 minut.
Podsmażone pieczarki dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dosypujemy zmielone płatki i wszystko miksujemy na gładką jednolitą masę.
Na koniec dodajemy mielony pieprz.
Blaszkę smarujemy olejem i wylewamy na nią masę.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.


życzymy smacznego! :)
_____________________________________________________przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl

Popularne posty z tego bloga

Film dokumentalny o niezwykłych wlaściwościach wody

Niezwykle interesujący film dokumentalny o wodzie - pokazuje w jaki sposób woda jest powiązana ze wszystkim, co ją otacza, włączając w to nawet nasze myśli! Film prezentuje odkrycia badaczy z całego świata m.in. z Rosji, Kazachstanu, Szwajcarii, Izraela, USA, Wielkiej Brytanii na temat wody i jej właściwości. Jeśli do tej pory myślałeś, że nie ma nic bardziej nudnego niż woda, te film zupełnie zmieni twe podejście - serdecznie zapraszam: [poniżej - fragment filmu z YT]

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki | Sałatka z tofu

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki Oto przepis jak zrobić zdrową i pożywną wegetariańską sałatkę z tofu i kiełkami fasolki mung. fot: mantra.pl Składniki: 1 kostka tofu 1 Ł oliwy z oliwek sos sojowy 1/2 żółtej papryki garść liści szpinaku (niekoniecznie) 2 liście kapusty pekińskiej (może być równieżsałata) 1 mały pomidor garść kiełków z fasolki mung pieprz ziołowy cytryna Sposób przygotowania: Kroimy tofu w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy tofu i smażymy aż się zarumieni. W ostatniej minucie smażenia polewamy tofu sosem sojowym cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Międzyczasie kroimy paprykę, szpinak, pomidor i sałatę. Wrzucamy do średniej miski i przyprawiamy do smaku. Polewamy odrobiną cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy kiełki oraz tofu i mieszamy. i życzymy smacznego! :) _____________________________________________________ przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl

Obrona praw zwierząt - film dokumentalny "Behind the Mask"

Zapraszam do oglądnięcia filmu na temat praw zwierząt "Behind the Mask". Film porusza głównie temat eksperymentów przeprowadzana na zwierzętach i akcje [raczej nieco radykalne] przeprowadzanie przez Animal Liberation Front. Film polecany raczej tylko dla osób dorosłych z mocnymi nerwami - niektóre sceny, zwłaszcza te z labolatoriów są przerażające. Więcej o filmie można poczytać na wikipedii: en.wikipedia.org/wiki/Behind_the_Mask_%282006_documentary_film%29 a cały film można oglądnąć na YouTube - w częściach, poniżej początek filmu: