Przejdź do głównej zawartości

The Times UK: O zgubnym wpływie przemysłu mięsnego na klimat


wegetarianizm a globalne ocieplenie klimatu
kliknij obrazek by go powiększyć

Nieczęsto się zdarza by wegetarianizm lądował na okładce poważnej mainstream gazety, ale tak się w końcu stało.
W UK, 27 października UK wersja The Times, opublikował materiał nt zgubnego wpływu przemysłu mięsnego na klimat.
Wskazuje on m in że:
"UN figures suggest that meat production is responsible for about 18 per cent of global carbon emissions, including the destruction of forest land for cattle ranching and the production of animal feeds such as soy.

Po pełna lekturę artykułu odsyłam do źródła:
Climate chief Lord Stern: give up meat to save the planet

i ciekawy artykuł z dnia następnego kontynuujący temat:
Critics round on Lord Stern over vegetarian call

Popularne posty z tego bloga

Film dokumentalny o niezwykłych wlaściwościach wody

Niezwykle interesujący film dokumentalny o wodzie - pokazuje w jaki sposób woda jest powiązana ze wszystkim, co ją otacza, włączając w to nawet nasze myśli! Film prezentuje odkrycia badaczy z całego świata m.in. z Rosji, Kazachstanu, Szwajcarii, Izraela, USA, Wielkiej Brytanii na temat wody i jej właściwości. Jeśli do tej pory myślałeś, że nie ma nic bardziej nudnego niż woda, te film zupełnie zmieni twe podejście - serdecznie zapraszam: [poniżej - fragment filmu z YT]

Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki | Sałatka z tofu

TAGI: Wegetariańskie przepisy kulinarne | Sałatki Oto przepis jak zrobić zdrową i pożywną wegetariańską sałatkę z tofu i kiełkami fasolki mung. fot: mantra.pl Składniki: 1 kostka tofu 1 Ł oliwy z oliwek sos sojowy 1/2 żółtej papryki garść liści szpinaku (niekoniecznie) 2 liście kapusty pekińskiej (może być równieżsałata) 1 mały pomidor garść kiełków z fasolki mung pieprz ziołowy cytryna Sposób przygotowania: Kroimy tofu w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy tofu i smażymy aż się zarumieni. W ostatniej minucie smażenia polewamy tofu sosem sojowym cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Międzyczasie kroimy paprykę, szpinak, pomidor i sałatę. Wrzucamy do średniej miski i przyprawiamy do smaku. Polewamy odrobiną cytryny i dokładnie mieszamy. Dodajemy kiełki oraz tofu i mieszamy. i życzymy smacznego! :) _____________________________________________________ przedrukowane za pozwoleniem z mantra.pl

Obrona praw zwierząt - film dokumentalny "Behind the Mask"

Zapraszam do oglądnięcia filmu na temat praw zwierząt "Behind the Mask". Film porusza głównie temat eksperymentów przeprowadzana na zwierzętach i akcje [raczej nieco radykalne] przeprowadzanie przez Animal Liberation Front. Film polecany raczej tylko dla osób dorosłych z mocnymi nerwami - niektóre sceny, zwłaszcza te z labolatoriów są przerażające. Więcej o filmie można poczytać na wikipedii: en.wikipedia.org/wiki/Behind_the_Mask_%282006_documentary_film%29 a cały film można oglądnąć na YouTube - w częściach, poniżej początek filmu: